Pages

Friday, February 4, 2011

asrama tak best.

bismillahirrahmaanirrahim,

" saya tak suka duduk asrama! "

Mungkin kerap kali juga dalam hidup  saya mendengar perkataan itu.
Saya pun kurang pasti apa yang menyebabkan duduk asrama itu tak seronok.



Kerap kali juga saya mendengar, ramai orang melepaskan peluang bersekolah di sekolah berprestij, sekolah berasrama penuh kerana tidak mahu tinggal di asrama.

Baru sebulan di asrama, sudah merengek nak tukar sekolah harian biasa yang lain sebab tak tahan duduk asrama, dan akhirnya, pihak sekolah terpaksa membuat pengambilan sesi kedua.

mungkin ada yang berkata;

" awak takkan faham"
ya, tepat sekali. Saya memang tak faham kenapa. Sampai sekarang saya bertanya dan meneka,

" kenapa ramai orang fobia tinggal di asrama?"

Pernah orang bertanya,

" Inah, best ke tinggal di asrama?"
" Inah, kenapa nak tinggal asrama juga, rumah tak de lah jauh sangat?"

Seumur hidup saya, saya belum pernah lagi tinggal di asrama sebelum ini.
Maka, menjadi seorang pelajar tingkatan 3 yang sentiasa sibuk dengan kelas tambahan menjadikan
modal yang konkrit kepada saya untuk tinggal di asrama.

Bila tinggal di asrama, rasa senang je.
Yang susahnya, sebab kena basuh baju sendiri je. :p
rasa nak berselirat urat sebab lama bercangkung gara-gara memberus baju



Bila tinggal di asrama, happy gembira suka suki je.
Tak seksa pun. Tak mati pun. Boleh je hidup sihat walafiat.

Tazkirah daripada warden tak henti
Alhamdulillah, hafazan ikut jadual.
Solat berjemaah awal waktu
Jadual lebih tersusun.
Study ikut masa.
Homework memang selalu siap.
Nak buat study group senang.
Qiam tiada masalah sebab memang wajib ke musolla sebelum waktu subuh.

apa lagi?

wah, kalau list disini memang tak habis.

Tapi, masalah besar sekarang..
memang tak tahu nak atasi macam mana,

MENGANTUK.

yeah. tahun ini saya berjaya buat rekod.
hampir setiap hari mengantuk dalam kelas. tiada hari yang tak mengantuk.
muka pun sudah tebal berinci-inci sebab selalu sangat kena berdiri dalam kelas sebab mengantuk..
bukan berdiri sebab di denda.

berdiri sebab cikgu cakap,

"siapa mengantuk boleh berdiri, tapi jangan tidur"
sambil menoleh ke araha saya.

time exam lagi parah.
jawab exam sambil tersengguk-sengguk.
memang tak boleh jawab lah kalau macamtu.
kalau nak jawab exam sambil berdiri, nampak macam nak meniru paper orang je gayanya.

so, bila tak ada pilihan lain,
cepat-cepat jawab exam.. tak kisah lah betul ke tak jawapan sebab nak sambung tidur balik.
memang mengantuk tahap tak tahu nak cakap macam mana.

sampaikan orang ingat kita ni demam sebab asyik nak tidur.
Kalau stay up malam-malam sebab nak studi lagi parah.
tidur pukul 1 sebab studi. esoknya, tak boleh nak jawab sebab mengantuk.
apa yang baca semalam habis keluar.

dapat result memang telan air liur jelah.
tak kisahlah. sekarang ni baru TOV.
test of value.

tak delah kecewa sangat dengan mark.
^_^,  even ada mark yang turun, ada juga yang naik. :)

p/s:
masuk-masuk asrama, dapat bilik MUNAWWARAH.
macam tahu-tahu je url blog ni munawwarah juga :p

kalau ada cadangan macam mana nak atasi rasa mengantuk,
jom berkongsi. ^_^
sharing is caring, caring is loving. :)

so, siapa yang rasa duduk asrama itu tak best.
ubah persepsi.

ASRAMA ITU BEST!
Siapa yang tak suka duduk asrama mungkin dari awal  iatnya untuk tinggal di asrama kurang ikhlas.
so, tajdidkan niat kita,
semuanya bergantung pada niat.
kalau niat ikhlas, mungkin kita akan rasa happy je duduk asrama.. ^_^



kemanisan iman


Sabda Rasulullah SAW.: "Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan iman (iaitu) Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan diamencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam api neraka". (Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim)
Sahabat-sahabatku, marilah sentiasa tanamkan dalam hati kita 3 sifat ini (yang tersebut dalam hadith di atas) agar 'kemanisan iman' itu benar-benar dirasai.
Mengapa perlunya kemanisan iman? Kerana dengan kemanisan iman, kita tidak pernah mengeluh dengan keletihan dan kepenatan dalam berdakwah. Dengan kemanisan iman, kita sentiasa redha dan tawakkal dengan semua ujian yang Allah berikan kepada kita. Dengan kemanisan iman, kita sentiasa bersiap siaga untuk Islam.

Kadang kala, kita terasa penat dan lemah dalam berdakwah. Kadang kala kita merasakan yang kita telah banyak menyumbang untuk Islam tetapi apa yang kita dapat hanyalah keletihan, kesedihan dan sebagainya. Kadang kala mad'u kita kelihatan seperti tidak menghargai apa yang kita kongsikan. Kadang kala sahabat-sahabat lain pun kurang acknowledge kerja kita.
Tetapi ingatlah, kerja dakwah ini bukan kerja dengan manusia tetapi kerja dengan Allah. Dengan kemanisan iman, hanya kepada Allah kita meletakkan sepenuh pengharapan. Dengan kemanisan iman, kita akan sentiasa yakin dan percaya dengan 'the hidden blessings' yang Allah janjikan.
"Maka tidak seorang pun mengetahui apa yg disembunyikan untuk mereka iaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyenangkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yg mereka kerjakan" [32:17]
Marilah sama-sama kita bermujahadah menuju kepada kemanisan iman dalam beramal. Mudah-mudahan hati kita sentiasa tenang dan redha dalam menegakkan kalimah Allah di atas muka bumi ini.

Thursday, February 3, 2011

Hati Resah.

Assalamualaikum..

alhamdulillah, akhirnya boleh juga menulis setelah sebulan blog ini tidak di update-update.

CAIRO, EGYPT - JANUARY 29: Protestors stand with a soldier as he waves an Egyptian flag on an army tank in Tahrir Square on January 29, 2011 in Cairo, Egypt. Tens of thousands of demonstrators have taken to the streets across Egypt in Cairo, Suez, and Alexandria to call for the resignation of President Hosni Mubarak. Riot police and the Army have been sent into the streets to quell the protests, which so far have claimed at least 38 lives and left more than a two-thousand injured. The cabinet has formally resigned, but protesters are seeking a regime change with the resignation of Mubarak. Whilst the Army has deployed tanks and Armoured Personnel Carriers (APCs) to the streets there has been little implementation of them, and soldiers have interacted peacefully with passing marchers. The government has installed a curfew, blockaded access to the Giza pyramids with tanks and APC's and taken measures to secure museums from looters. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)



saya bukan mahu mengulas panjang-panjang tentang pergolakan politik yang berlaku di mesir sebab saya yakin, orang lain mungkin sudah tahu melalui akhbar-akhbar.

*isu yang agak panas di negara kita sejak kebelakangan ini. =)

Harap-harap rakyat Malaysia di Mesir baik-baik saja.
Hati dah berdebar ni teringkatkan Abang Muaz di sana.
Pulanglah segera..
selagi  abang Muaz tak pulang, selagi tulah, famili kat rumah ni tak senang hati.
Tapi, last time call dia, dia cakap, okey je. takde apa-apa.
siap update status FB lagi ;

trimass berite harian,utusan,metro atas berite yang berapi-api
(sian mak ayah risau ==")

baca status FB dia tu, kira dia selamat wal afiat je lah.. :)

Hosni Mubarak,!!
Cepatlah letak jawatan.!!
Kalau orang dah tak nak, letak jawatan jelah!!
Janganlah jadi, HIDUNG TAK MANCUNG PIPI TERSORONG-SORONG!!

*baca dengan nada marah tahap maksima*

Friday, February 4, 2011

asrama tak best.

bismillahirrahmaanirrahim,

" saya tak suka duduk asrama! "

Mungkin kerap kali juga dalam hidup  saya mendengar perkataan itu.
Saya pun kurang pasti apa yang menyebabkan duduk asrama itu tak seronok.



Kerap kali juga saya mendengar, ramai orang melepaskan peluang bersekolah di sekolah berprestij, sekolah berasrama penuh kerana tidak mahu tinggal di asrama.

Baru sebulan di asrama, sudah merengek nak tukar sekolah harian biasa yang lain sebab tak tahan duduk asrama, dan akhirnya, pihak sekolah terpaksa membuat pengambilan sesi kedua.

mungkin ada yang berkata;

" awak takkan faham"
ya, tepat sekali. Saya memang tak faham kenapa. Sampai sekarang saya bertanya dan meneka,

" kenapa ramai orang fobia tinggal di asrama?"

Pernah orang bertanya,

" Inah, best ke tinggal di asrama?"
" Inah, kenapa nak tinggal asrama juga, rumah tak de lah jauh sangat?"

Seumur hidup saya, saya belum pernah lagi tinggal di asrama sebelum ini.
Maka, menjadi seorang pelajar tingkatan 3 yang sentiasa sibuk dengan kelas tambahan menjadikan
modal yang konkrit kepada saya untuk tinggal di asrama.

Bila tinggal di asrama, rasa senang je.
Yang susahnya, sebab kena basuh baju sendiri je. :p
rasa nak berselirat urat sebab lama bercangkung gara-gara memberus baju



Bila tinggal di asrama, happy gembira suka suki je.
Tak seksa pun. Tak mati pun. Boleh je hidup sihat walafiat.

Tazkirah daripada warden tak henti
Alhamdulillah, hafazan ikut jadual.
Solat berjemaah awal waktu
Jadual lebih tersusun.
Study ikut masa.
Homework memang selalu siap.
Nak buat study group senang.
Qiam tiada masalah sebab memang wajib ke musolla sebelum waktu subuh.

apa lagi?

wah, kalau list disini memang tak habis.

Tapi, masalah besar sekarang..
memang tak tahu nak atasi macam mana,

MENGANTUK.

yeah. tahun ini saya berjaya buat rekod.
hampir setiap hari mengantuk dalam kelas. tiada hari yang tak mengantuk.
muka pun sudah tebal berinci-inci sebab selalu sangat kena berdiri dalam kelas sebab mengantuk..
bukan berdiri sebab di denda.

berdiri sebab cikgu cakap,

"siapa mengantuk boleh berdiri, tapi jangan tidur"
sambil menoleh ke araha saya.

time exam lagi parah.
jawab exam sambil tersengguk-sengguk.
memang tak boleh jawab lah kalau macamtu.
kalau nak jawab exam sambil berdiri, nampak macam nak meniru paper orang je gayanya.

so, bila tak ada pilihan lain,
cepat-cepat jawab exam.. tak kisah lah betul ke tak jawapan sebab nak sambung tidur balik.
memang mengantuk tahap tak tahu nak cakap macam mana.

sampaikan orang ingat kita ni demam sebab asyik nak tidur.
Kalau stay up malam-malam sebab nak studi lagi parah.
tidur pukul 1 sebab studi. esoknya, tak boleh nak jawab sebab mengantuk.
apa yang baca semalam habis keluar.

dapat result memang telan air liur jelah.
tak kisahlah. sekarang ni baru TOV.
test of value.

tak delah kecewa sangat dengan mark.
^_^,  even ada mark yang turun, ada juga yang naik. :)

p/s:
masuk-masuk asrama, dapat bilik MUNAWWARAH.
macam tahu-tahu je url blog ni munawwarah juga :p

kalau ada cadangan macam mana nak atasi rasa mengantuk,
jom berkongsi. ^_^
sharing is caring, caring is loving. :)

so, siapa yang rasa duduk asrama itu tak best.
ubah persepsi.

ASRAMA ITU BEST!
Siapa yang tak suka duduk asrama mungkin dari awal  iatnya untuk tinggal di asrama kurang ikhlas.
so, tajdidkan niat kita,
semuanya bergantung pada niat.
kalau niat ikhlas, mungkin kita akan rasa happy je duduk asrama.. ^_^



kemanisan iman


Sabda Rasulullah SAW.: "Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan iman (iaitu) Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan diamencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam api neraka". (Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim)
Sahabat-sahabatku, marilah sentiasa tanamkan dalam hati kita 3 sifat ini (yang tersebut dalam hadith di atas) agar 'kemanisan iman' itu benar-benar dirasai.
Mengapa perlunya kemanisan iman? Kerana dengan kemanisan iman, kita tidak pernah mengeluh dengan keletihan dan kepenatan dalam berdakwah. Dengan kemanisan iman, kita sentiasa redha dan tawakkal dengan semua ujian yang Allah berikan kepada kita. Dengan kemanisan iman, kita sentiasa bersiap siaga untuk Islam.

Kadang kala, kita terasa penat dan lemah dalam berdakwah. Kadang kala kita merasakan yang kita telah banyak menyumbang untuk Islam tetapi apa yang kita dapat hanyalah keletihan, kesedihan dan sebagainya. Kadang kala mad'u kita kelihatan seperti tidak menghargai apa yang kita kongsikan. Kadang kala sahabat-sahabat lain pun kurang acknowledge kerja kita.
Tetapi ingatlah, kerja dakwah ini bukan kerja dengan manusia tetapi kerja dengan Allah. Dengan kemanisan iman, hanya kepada Allah kita meletakkan sepenuh pengharapan. Dengan kemanisan iman, kita akan sentiasa yakin dan percaya dengan 'the hidden blessings' yang Allah janjikan.
"Maka tidak seorang pun mengetahui apa yg disembunyikan untuk mereka iaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyenangkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yg mereka kerjakan" [32:17]
Marilah sama-sama kita bermujahadah menuju kepada kemanisan iman dalam beramal. Mudah-mudahan hati kita sentiasa tenang dan redha dalam menegakkan kalimah Allah di atas muka bumi ini.

Thursday, February 3, 2011

Hati Resah.

Assalamualaikum..

alhamdulillah, akhirnya boleh juga menulis setelah sebulan blog ini tidak di update-update.

CAIRO, EGYPT - JANUARY 29: Protestors stand with a soldier as he waves an Egyptian flag on an army tank in Tahrir Square on January 29, 2011 in Cairo, Egypt. Tens of thousands of demonstrators have taken to the streets across Egypt in Cairo, Suez, and Alexandria to call for the resignation of President Hosni Mubarak. Riot police and the Army have been sent into the streets to quell the protests, which so far have claimed at least 38 lives and left more than a two-thousand injured. The cabinet has formally resigned, but protesters are seeking a regime change with the resignation of Mubarak. Whilst the Army has deployed tanks and Armoured Personnel Carriers (APCs) to the streets there has been little implementation of them, and soldiers have interacted peacefully with passing marchers. The government has installed a curfew, blockaded access to the Giza pyramids with tanks and APC's and taken measures to secure museums from looters. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)



saya bukan mahu mengulas panjang-panjang tentang pergolakan politik yang berlaku di mesir sebab saya yakin, orang lain mungkin sudah tahu melalui akhbar-akhbar.

*isu yang agak panas di negara kita sejak kebelakangan ini. =)

Harap-harap rakyat Malaysia di Mesir baik-baik saja.
Hati dah berdebar ni teringkatkan Abang Muaz di sana.
Pulanglah segera..
selagi  abang Muaz tak pulang, selagi tulah, famili kat rumah ni tak senang hati.
Tapi, last time call dia, dia cakap, okey je. takde apa-apa.
siap update status FB lagi ;

trimass berite harian,utusan,metro atas berite yang berapi-api
(sian mak ayah risau ==")

baca status FB dia tu, kira dia selamat wal afiat je lah.. :)

Hosni Mubarak,!!
Cepatlah letak jawatan.!!
Kalau orang dah tak nak, letak jawatan jelah!!
Janganlah jadi, HIDUNG TAK MANCUNG PIPI TERSORONG-SORONG!!

*baca dengan nada marah tahap maksima*

tinggal jejak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails